over soundxpression

 

 

 

Eigenaar van Soundxpression is Ruben Leijh. Onder de naam Soundxpression bundelt hij zijn muzikale activiteiten.

Vanaf zijn kinderjaren bezig met muziek

Ruben Leijh (Delft 1974) groeide op in een muzikaal gezin; zijn ouders stimuleerden de kinderen in hun muzikale ontwikkeling. Op 9 jarige leeftijd kreeg hij aanvankelijk pianolessen, maar stapte op 11-jarige leeftijd over op de saxofoon en volgde lessen bij Dick Vogelenzang tot zijn 16e.

Na een een uitstapje toch studeren aan het conservatorium

Na enige omzwervingen op studiegebied (Bouwkunde TU Delft en de HALO in Den Haag), besloot hij na een ontmoeting met Adriaan Valk, destijds de hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan de conservatoria Arnhem en Zwolle, om auditie te doen in Arnhem. In deze eerste jaren op het conservatorium speelde hij onder meer in het Jabulani en het Iona Saxofoonkwartet, waarin de muziek van Adriaan Valk centraal stond.

 De opleiding lichte muziek

Na drie jaar studie deed Ruben opnieuw auditie, maar nu voor de opleiding Lichte Muziek. In die periode had hij onder andere les van Jörg Kaufmann, Frans Vermeerssen, Jorrit Dijkstra, Karle Bardowichs, Miguel Boelens en Miguel Martinez. Vanaf dat moment maakte hij deel uit van de Guus Tangelder Big Band, speelde in de blazerssectie van de coverband Special Delivery en had een duo met gitarist Grogor Hengesbach.

Bachelor in Music en bevoegd docent

In 2004 behaalde hij zijn Bachelor in Music en werd hij tevens bevoegd docent. Zijn eerste lespraktijk bouwde hij op in Nijmegenals saxofoondocent bij het Muziekfiliaal, was tijdelijk in dienst bij de Stroming in Wijchen maar besloot in 2006 zijn eigen school te beginnen onder de huidige naam Soundxpression met een locatie in Arnhem en Nijmegen.

Muziek in de volle breedte

Ruben speelde jaren lang in de Guus Tangelder Big Band, trad op met het trio ZOEL (met gitaristen Bauke Wijnja en Kjell Jacobson) en het duo Don Sakitar (met Kjell Jacobson). Daarnaast speelde hij altsax in Disco/Soulband The B Machine. Met de band About the bush nam hij een EP op die te beluisteren is op Spotify.